İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI

A) 1 çalışanı dahi olsa tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerleri için 1/1/2014 tarihinden itibaren,
B) 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinden itibaren, iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu vardır.

Sözleşmeli İş Güvenliği Uzmanı bulundurma yükümlülüğü olan işletmeler, Uzman bulundurmadığı hallerde 5,601 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için yine 5,601 TL idari para cezası uygulanır.

İş Güvenliği Uzmanının Görev ve Sorumlulukları:

- İşletmenizde İSG faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda size yardımcı olur.
- İşyeri Hekimi ve çalışanların katılımı ile İşyerinde Risk Değerlendirmesi yapar ve Raporun ( Risk Analizi Raporu) hazırlanması ve gerektiğinde revize edilerek güncelliğinin korunmasını sağlar.
- Risk Değerlendirme Raporu ve Tespit ve Öneri Defteri kayıtları doğrultusunda uygulamaya alınan faaliyetler ile ilgili kapsamlı güncel durum raporlarının hazırlanması ve işverene sunulması görevini yürütür.
- Yangın, deprem, sel, sabotaj, patlama ve diğer doğal afetler gibi durumlar için Acil Durum Eylem Planı’nın oluşturulması için gerekli çalışmalara rehberlik eder ve bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını izler ve kontrol eder.
- Çalışanların İş Güvenliği yönünden zorunlu olan eğitimlerini (işe yeni girenler, periyodik eğitimler, yenileme eğitimleri, özel eğitimler vb.) planlar ve gerçekleştirilmesini sağlar, verdiği eğitimler ile ilgili Eğitim Belgesi düzenler.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarına İş Güvenliği Uzmanı sıfatı ile Kurul Üyesi olarak katılır ve kurul çalışmalarına rehberlik eder.
- Tespit ve Öneri Defterinin tutulmasını ve güncelliğini sağlar.
- İş kazası ve meslek hastalıkları ve ramak kala olayların istatistiklerinin incelenmesi, raporlanması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi süreçlerine katkıda bulunur.